Posted on Leave a comment

Vad är egentligen ett odds?

Om du vill ha en enkel förklaring gällande odds så handlar det om hur stor sannolikhet det är att något specifikt ska inträffa. Det är vanligast inom sportens värld då du ska tippa utfallet i en match. Det brukar även finnas odds för politiska händelser, Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Du kan till exempel spela på hur stor chans det är att Arsenal kommer vinna mot Tottenham. Då kan oddsmakarna ha bestämt att det är 1.50 i odds på vinst till Arsenal. Det betyder att om du spelar 100 kronor på det spelet kommer du få 150 kronor tillbaka vid vinst. Då är det alltså 50 kronor i ren vinst.

Så bestämmer man ett odds

Spelar du på casino? Det är särskilda oddsmakare som bestämmer alla odds inför en match. De använder sig av en hel rad analyser och statistik för att sätta dessa odds. Ett lag som vanligtvis skulle vara stora favoriter kan försvagas utan deras stora stjärna. Därför måste man alltså ta hänsyn till eventuella skador och avstängningar i ett lag. Det brukar också vara en liten fördel att spela på hemmaplan. Man tittar även på hur det har sett ut i tidigare möten mellan lagen och andra faktorer som kan påverka. Allt detta är faktorer som de måste titta på innan de beslutar sig för ett odds.

Jämför olika odds

Det finns ett stort antal spelbolag att välja på som svensk spelare och alla kommer inte ha likvärdiga odds på matcherna. Därför är det alltid bra att ta hjälp av en sajt som jämför odds innan du bestämmer vart du ska sätta in pengar. Då kan du försäkra dig om att du får det bästa oddset att spela på.

Skillnaden på fasta odds och live odds

När man pratar om odds skiljer man också på fasta och live odds. Ett fast odds är något som aldrig ändras. Det är det du kan spela på innan matchen eller eventet har börjat. Så snart en match är igång så kommer oddsen att ändra sig live i realtid. Det är det som brukar kallas att man spelar live. När du klickar dig in hos ett spelbolag kommer du se att oddsen ändras beroende på vad som sker i matchen. Hittar du ett odds du vill spela på gäller det att vara snabb. Det kan bara ta någon sekund innan det har ändrats igen.

Det finns olika typer av odds

För att du ska kunna spela på ett odds måste du förstå hur de fungerar. Oddsen kan presenteras på olika sätt beroende på vilket spelbolag du väljer. Om du spelar hos ett svenskt spelbolag presenteras oddsen vanligtvis i decimalform. Det kan till exempel vara odds 2.00 på hemmalaget. Ett annat vanligt sätt att presentera odds är det som kallas amerikanska odds. Det brukar även kallas för moneyline. Dessa odds kan antingen vara positiva eller negativa. Om det är ett negativt odds visar den hur mycket du måste spela för att kunna vinna 100 kronor. Ett europeiskt odds på 1.50 blir alltså -200 i amerikansk form. Det kan vara lite krångligt att sätta sig i detta om man inte är van. Som tur är det går det visa oddsen på flera olika sätt på de flesta sajter. Du behöver alltså inte sätta sig i båda systemen om du inte själv vill det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *